Tipuri de șefi de care să fugi ca de ciumă

Dacă tot am vorbit despre greșelile grave care îți fac angajații buni să plece, hai să vedem ce rol joacă personalitatea și atitudinea ta de șef în satisfacția subalternilor tăi.

Un șef dificil contaminează locul de muncă. La unii dintre aceștia este foarte evident, în timp ce la alți șefi manipularea angajaților este la ordinea zilei. „Șeful rău” a devenit un element comic al locului de muncă, element evidențiat în lumea filmelor și a televiziunii, însă, când chiar lucrezi cu un astfel de șef, nu mai este așa de amuzant.

Un șef rău provoacă daune irevocabile, îți împiedică performanța la locul de muncă și creează un stres inutil. Stresul pe care îl creează este teribil pentru sănătatea ta. Mai multe studii au descoperit că lucrul pentru un șef rău crește șansa de a avea un infarct cu până la 50%.

Chiar dacă cea mai bună opțiune atunci când ai un șef rău este să-ți cauți un alt loc de muncă, asta nu este întotdeauna posibil. Oamenii deștepți știu cum să profite cât mai mult de o situație proastă. Un șef rău nu te poate descuraja dacă tu înțelegi că succesul este, pur și simplu, rezultatul a cât de bine poți să joci șansa pe care ai primit-o. Când acea „șansă” este un șef rău, trebuie să identifici tipul de șef rău pentru care lucrezi și apoi să folosești aceste informații pentru a combate sau neutraliza comportamentul șefului.

Urmează în continuare cele mai comune tipuri de șefi răi și strategiile pe care le puteți folosi pentru a-i combate.

ROBOTUL

În mintea robotului, tu ești angajatul numărul 16, cu un randament de producție de 75% și un nivel de experiență 88. Acest șef ia decizii bazate pe numere și, atunci când este forțat să ajungă la o concluzie fără datele adecvate, se auto-distruge . El face un efort mic sau deloc să se conecteze cu angajații săi și ia în calcul doar datele statistice/tabelul excel pentru a decide cine este neprețuit și cine poate/trebuie să plece.

robot
Sursa: https://spunkybong.com/2017/02/17/what-if-your-boss-was-a-robot/

Cum să-l combați: Pentru a reuși cu un robot, trebuie să-i vorbești limba. Când ai o idee, asigură-te că ai și informațiile care să susțină acea idee. Același lucru este valabil și pentru performanța ta – trebuie să ști ce apreciază și să-i poți arăta asta, dacă dorești să îți demonstrezi valoarea. Odată ce ai realizat acest lucru, poți începe să-l scoți din zona antisocială de confort. Trucul este să găsești modalități de a te conecta direct cu el, fără a fi insistent sau nepoliticos. Forțându-l să se conecteze cu tine ca persoană te va face mai mult decât un număr din lista lui. Doar pentru că el are de-a face cu numerele, nu înseamnă că tu nu poți fi excepția.

TIRANUL

Tiranul recurge la tactici diabolice și ia, în mod constant, decizii care îi hrănesc ego-ul. Preocuparea sa principală este menținerea puterii și el va constrânge și îi va intimida pe alții să-și atingă scopul. Tiranul, asemenea unui pirat, se gândește la angajații săi ca la o bandă de criminali la bordul corabiei sale. El își clasifică angajații în minte și îi tratează în consecință: pe cei cu performanțe înalte și care îi provoacă inteligența sunt tratați ca niște răzvrătiți. Cei care își susțin realizările cu gesturi de loialitate se găsesc în poziția de secund, iar cei care au performanțe slabe sunt lăsați să spele puntea.

Cum să-l combați: O strategie eficientă dar dureroasă cu tiranul este să-ți prezinți ideile într-un mod care să-i permită să-și asume, măcar parțial, un merit. Astfel, tiranul își poate menține ego-ul fără să trebuiască să îți respingă ideea.

boss-mad
Sursa: https://www.speechworks.net/how-to-present-to-a-tyrant/

MICROMANAGERUL

Acesta este tipul de șef care te face să te simți ca și cum ai fi în continuu supravegheat. Acest șef în continuu crede că îți poate îmbunătăți performanța, însă fără să se consulte cu tine. Acest șef ți-a returnat raportul de 15 pagini, doar fiindcă ai folosit o agrafă să prinzi foile și nu le-ai capsat. Micromanagerul acordă prea multă atenție detaliilor mici, iar aroganța constantă îi face pe angajați să se simtă descurajați, frustrați și chiar inconfortabil.

Cum să-l combați: Un micromanager este în mod natural atras de angajatul care își face treaba exact așa cum el își imaginează. Adevărata provocare cu un micromanager este să îți îndeplinești atribuțiile așa cum el își imaginează că ar trebui făcut. Cu alte cuvinte, ar trebui să-i citești gândurile.

INCOMPETENTUL

Acest tip de șef a fost promovat în grabă sau a fost angajat în mod întâmplător și deține o poziție care îi depășește capacitățile sale intelectuale. Cel mai probabil, acesta nu este complet incompetent, dar are oameni în subordine care au mult mai multă vechime în cadrul companiei și au abilități pe care el nu le are. Acest șef nu face rău intenționat angajaților din subordine, însă angajații se simt frustrați pentru situația existentă. Chiar dacă acei oameni din subordine nu au avut capacitatea de a-și asuma poziția de șef, ei nu sunt mulțumiți cu cine a fost pus acolo.

Cum să-l combați: Dacă constați că ești frustrat din cauza șefului tău și a situației create, probabil că ai experiența și vechimea care lui îi lipsește. Este important să îți înghiți mândria și ego-ul și să îți împărtășești experiența și cunoștințele, într-un mod diplomat, fără să-i faci reproșuri. Ajută cu informațiile de care șeful tău are nevoie să crească în ochii șefilor săi și, astfel, tu vei deveni un aliat și chiar mâna dreaptă a șefului.

Sursa: https://garykychang.wordpress.com/2016/01/21/why-one-incompetent-manager-will-do-triple-damage-to-your-company/
Sursa: https://garykychang.wordpress.com/2016/01/21/why-one-incompetent-manager-will-do-triple-damage-to-your-company/

PRIETENUL DEPLASAT

Acesta este șeful care este prea prietenos, și nu într-un mod plăcut. El te invită în mod constant să vă petreceți timpul în afara locului de muncă și să vă angajați în bârfe inutile de birou. El alege favoriți din cadrul subalternilor săi și creează disensiuni printre angajați, care devin frustrați de dezechilibrul de atenție și de respect. El nu poate lua decizii dificile care să implice angajații sau chiar să tragă la răspundere pe cei care au greșit.

Cum să-l combați: Cel mai important lucru de făcut cu acest tip de șef este să înveți să stabilești limite. Nu-i permite să te intimideze prin funcția sa! Prin stabilirea conștientă și proactivă a unei limite, poți prelua controlul asupra situației. De exemplu, poți rămâne prietenos cu șeful tău pe tot parcursul zilei, dar totuși să nu îți fie frică să refuzi ieșitul la restaurant sau la bar după muncă. Distanțându-te de comportamentele pe care le consideri necorespunzătoare, vei reuși să ai o relație sănătoasă cu șeful tău.

PORUMBELUL

Cunoaștem cu toții situația – stând în umbra unui manager-porumbel care a decis că este timpul să-și suflece mânecile, să se bage unde nu ar trebui și să creeze un haos. În loc să-și petreacă timpul pentru a îndrepta lucrurile și pentru a lucra alături de echipa sa pentru a realiza o soluție viabilă, porumbelul depozitează grămezi de sfaturi formale și apoi decolează brusc, lăsând pe toți ceilalți în spate pentru a curăța mizeria. Porumbeii interacționează cu angajații lor numai atunci când există o situație gravă care trebuie eliminată.

Cum să-l combați: O abordare în grup funcționează cel mai bine cu porumbeii. Dacă întreaga echipă se unește și oferă un feedback constructiv, ne-amenințător, porumbelul va găsi mai des o modalitate mai bună și mai ușoară de a lucra cu echipa sa.

VIZIONARUL

Punctul lui forte se află în ideile și inovațiile sale. Cu toate acestea, această abordare antreprenorială devine periculoasă atunci când trebuie implementat un plan sau o soluție și el nu se poate concentra asupra soluției ușoare. Când vine timpul să-și execute viziunea, el deja a trecut la ideea următoare, iar tu ești lăsat să te descurci pe cont propriu.

Cum să-l combați: Pentru a te descurca cel mai bine cu acest tip de șef, inversează-i tiparul de gândire. În mod natural, acesta are o perspectivă largă, astfel fi pregătit să concentrezi ideile sale în ceva mai mic și mai practic. Pentru a face acest lucru, adresează-i o mulțime de întrebări specifice care îl forțează să se apropie rațional de problemă și să ia în considerare eventualele obstacole în calea realizării ideilor sale „mărețe”. Nu-i respinge ideile în mod direct, deoarece se va simți criticat; în schimb, concentrează-ți atenția asupra a ceea ce va face pentru a implementa în mod realist planul său.

Sursa: http://www.startupist.com/2015/01/22/vision-and-entrepreneurship-or-what-makes-a-visionary-leader/
Sursa: http://www.startupist.com/2015/01/22/vision-and-entrepreneurship-or-what-makes-a-visionary-leader/

Lasă un comentariu

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑